Pitkäpaasi-Seura r.y.

Matoluodosta Keskylaan

Pitkäpaasi-Seuran tarkoituksena on olla entisen Pitkäpaaden kylän alueella asuneiden saarelaisten keskinäisenä yhdyssiteenä, koota ja tallettaa Pitkäpaaden historiaan liittyviä kulttuuriarvoja ja muuten vaalia kotiseudun muistoja ja perinteitä. Seura on perustettu vuonna 1951.

Seuraan voivat liittyä kaikki Pitkäpaadesta kiinnostuneet, niin entiset asukkaat ja heidän jälkeläisensä kuin myös muut saaresta ja sen historiasta kiinnostuneet.

Seura järjestää vuosittain muutaman tilaisuuden, joissa jäsenet voivat tavata toisiaan. Lisäksi kerran vuodessa ilmestyy seuran lehti Itäviitta.

Kylän vakituisen asutuksen historia ehti runsaan 400 vuoden ikään: ensimmäinen nimeltä tunnettu asukas oli Jaakko Henrikinpoika eli Pitkäpaaden Jaakko. Hän muutti saarelle asumaan perheineen läheisestä Laitsalmen kylästä noin vuonna 1535. Kylä tyhjeni toistaiseksi lopullisesti asukkaista vuoden 1944 syyskuussa. 1940-luvun lopulla neuvostoliittolaiset purkivat kaikki talot ja polttivat kaiken mitä eivät vieneet pois kylästä.

Pitkäpaasi on enemmän kuin yksi saari: se on pieni saaristo itäisellä Suomenlahdella Virolahden rannikon edustalla. Matkaa Pitkäpaateen on nykyiseltä valtakunnan rajalta noin kuusi kilometriä.

Korkeimmillaan Pitkäpaaden asukasluku oli vuonna 1915. Silloin asukkaita oli vähän yli 400. Talvisodan syttyessä asui Pitkäpaadessa 210 henkilöä, kirkonkirjojen mukaan pitkäpaatelaisia oli tuolloin 269.